Какъв сенник за балкона да изберем

Обичате ли в прозорците ви да припича силно слънце? Ако през пролетта и есента топлите лъчи са добре дошли, то през лятото са доста неприятни. Правят стаята задушна, а балконът  - горещ и неизползваем през по-голямата част от деня. Ако искате да разрешите този проблем, сега е моментът да се огледате, да изберете и да поръчате сенник, за да го имате монтиран още в първите горещи дни.

Но какъв сенник за балкон да изберете?

Има няколко основни вида сенници, които могат да ви свършат добра работа в зависимост от вашето желание и вида на балкона ви. Ето ги и тях.

Сенници с чупещо рамо

Този тип сенници са подходящи за големи и широки тераси. Основната им част е касета с ролка, в която се навива платът и към която се сгъва чупещото рамо. Когато решите да спуснете сенника, рамото се разгъва почти хоризонтално напред и изпъва плата. Когато го съберете, остава само касетата, монтирана на стената. Развиването и навиването обикновено става ръчно, с манивела, но има и модели, които се задвижват с електромотор.

Ако терасата е с покрив, тези сенници могат да се подават извън рамките на сградата и да правят наистина качествена сянка. Ако балконът е открит, те могат да се прострат върху цялата му площ и да осигурят сянка навсякъде.

Основното предимство на този тип сенници е, че не заемат място и не пречат на използването на балкона, тъй като няма части, които да се монтират в пода или парапета. Можете да го отворите до крайната му дължина или само донякъде, а можете и изцяло да го приберете. Това ви осигурява гъвкавост във всякакво време.

По принцип сенниците могат да служат и за защита от дъжд и сняг. Но тези модели не са особено подходящи за това. Макар и доста здрави, чупещите рамена имат само една опорна точка и при натоварване с повече тежест (например от сняг) има възможност да се повредят. Не са и много устойчиви на силни ветрове, така че е добре да ги сгъвате в лоши атмосферни условия.

Сенници с падащо рамо

Подобно на предишните, тези сенници  могат да бъдат разгъвани и прибирани толкова, колкото желаете. Управлението им може да се извършва с манивела или електромотор.

Тези модели не са подходящи за открити балкони, тъй като се разгъват надолу, почти перпендикулярно на стената, към която са захванати. С тях е удачно да засенчите само прозорците или покрита тераса. От друга страна, те няма да пропуснат слънчеви лъчи по никое време на деня и ще ви осигурят добра защита от чужди погледи.

Сенници с водач

Наричат се още „балконски”, тъй като са едно от най-удачните решения за този тип пространства. Тук платът се движи по предварително монтирана конструкция с водачи, които са захванати в двата края на балкона – на тавана (или лицето на фасадата) и на парапета. Правят се индивидуално за всяка тераса така, че да покрият цялата необходима площ и под избран от вас ъгъл. Могат да бъдат разгъвани или прибирани с манивела или електромотор. Те са с много по-стабилна конструкция и са издръжливи на почти всякакви атмосферни условия.

За по-специализирана консултация по въпросите да сенниците за балкон, препоръчваме да се допитате до специалистите от „Рино Системс”.

Напишете коментар