Японският стил Дзен в интериорния дизайн

японски стил обзавежданеЯпонският стил Дзен в интериорния дизайн е свързан с медитацията. Дзенът се отнася до спокойствието, баланса и хармонията, от които човек се нуждае, за да се презареди в своя дом. Този стил няма строги правила и наподобява други сходни стилове като японки и минимализъм. Важно е линиите и формите да са обикновени, чисти, прости и прозрачни. Стреса от напрегнатото и забързано ежедневие трябва да бъдат неутрализирани във вътрешния дизайн. Това дзен стилът постига с организирането на мебелите и аксесоарите по начин, по който да понижат адреналина до минимум, а по този начин и нивото на стрес. За това се използват натурални, природни цветове в омекотени нюанси, които да предизвикат усещане за защитеност, сигурност и уединение с природата. Не можем да си представим дзенът без растения и цветя. Цветовете предимно се решават в розово бежово, бежово, сиво, зелено и бяло. Този вид интериори се описва с харизма, тишина  и цветова хармония. Задължителна е визуалната и хроматичната приемственост и съгласуваност между таваните, стените и подовете. При избора на материи, които завършват обзавеждането се използват удобни, леки и естествени тъкани като лен и овесена вълна.. Чувството на интимност се постига с така характерните за дзен стила завеси, които способстват за тишината и блокират течението.

 

Директната светлина се избягва и интериора се съгласува с набор от лампи с непряка светлина. Използва се съвкупност от светлинни източници като например свещи и с тях се осветяват различните кътове.

 

В дзен атмосфера няма да срещнете също излишни декорации и сложни детайли. Мебелите и аксесоарите стопроцентово се решават от естествени материали и са висококачествени. Те работят изключително за създаване на топлина, хармония и уют. Ако в реновирания си апартамент в дзен стил решите да включите скринове, шкафове или други мебели, с които не ви се ще да се разделяте, не се колебайте, стига да ги пребоядисате в подходящи цветове. Все пак и тук идеята е като минимализма: Съхранява се само най важното!

 

Напишете коментар