Arts & Crafts интериорни решения

Стилът на изкуствата и занаятите (TheArtsandCrafts) се е зародил още в началото на ХХвек. Като цяло визията на този стил излъчва гордост, индивидуалност и неповторимост. И той като Арт Нуво (ArtNouveau) се заражда като контра реакция на прекалено кичозния и претрупан викториански стил. При него е изключено да срещнете фабрично направени детайли, които са характерни за периода, а акцентира на вродената красота на природните изкуства и занаяти. Досещате се, че става въпрос за изцяло ръчна изработка. Интериорния дизайн в стила на изкуствата и занаятите има за свои пионери Уилям Морис и Франк Лойд Райт. Ако ви се налага да използвате цветове, които нямат органично звучене и не са достатъчно заглушени и фини, то умишлено трябва да бъдат прашни или замърсени. За да противостои на викторианските пищно гравираните и тапицирани с тъкани и дамаски меки мебели, този стил използва здрави, функционални и устойчиви мебели с изчистен и опростен дизайн.

Вниманието към декорацията и орнаментите просто е изместено към материалите и детайлите. Пода се решава в каменна настилка, шисти, дъски, паркет и пр. Високо се цени ръчната изработка като ръчни рисунки, бродерии и др. Подобни, защото във викторианския стил от онова време вече се предлагали тапети, щампи и др. комерсиализирани предмети.

 

Изключително широко при изкуствата и занаятите се използва стъклото – при изработка на лампи например, украсени със слюда за органичен ефект и повече блясък. Стъклените прозорци и врати са задължителни и се характеризират с геометрични украси, които препращат към природата и органичния свят. При металите елементи като стомана и хром се изключват напълно, но се срещат мед, месинг и бронз с уникален подпис, в доказателство, че са ръчно ковани. Всеки мебел или предмет в този стил е истинско произведение на изкуството, а цялостната визия ще ви плени с топлината и линейната си простота.

 

Източник: Всичко за битумните керемиди armormat.com

Напишете коментар