Керемиден или ламаринен покрив – въпрос на логичен избор!

Когато става въпрос за покрива на сградата или къщата ни, важи старата максима – няма нищо вечно. Колкото и понякога да не ни се иска или пък да нямаме време, се налага да ремонтираме тази част от дома ни и това е задължително. Като всяко нещо и покривът, в частност керемидите, губят своите свойства и функционалността си, спират да вършат онова, за което са предназначени и е редно да ги поправим. Ремонт на покрив се налага да се направи поради множество причини, някои са свързани с това, че не са били използвани качествени материали при направата, други се дължат на метеорологичните условия и т.н. Независимо от всичко, ако нещо там не е както трябва, то незабавната намеса от ваша страна е задължителна.

 

Керемиди. Класическите керемиди, от които са изградени повечето покриви могат да създадат нужда от подмяна по ред причини. Най-често срещаната е напукването им, поради това, че от дълго време не са били сменяни, т.е. от старост. Ако това се случи, водата започва да навлиза навътре, стига до защитната мембрана и започва да руши и нея. Ако и след това не сте обърнали внимание, влагата ще достигне до дървената част на покрива и от там започват проблемите. Ще се появи мухъл или влага по стените или тавана на помещенията, породен от течове. Колкото по-бързо проблема се отстрани, толкова повече пари и стрес ще си спестите. Не подценявайте проблемите с покрива.

 

Метал. Покривите от метал и по-конкретно ламарина са изградени от листове ламарина, които са доста трайни и могат да издържат непокътнати поне 30 години. С годините обаче те започват да разяждат, ръждясват и затова се получават течове. Ако се появи такъв проблем, ремонтът става чрез „закърпване” на повредените места. Ламаринените листове се подменят изцяло само, когато ръждата е обхванала голяма зона. По принцип зоните на повреда се премахват и на тяхно място се запоява парче ламаринен лист. Ако сте по-отговорни на определено време ще мажете металния покрив с грунд, който играе роля на защита. Важно е дървото под покрива често да се минава със специален препарат, защитаващ от пожари. Нека не забравяме, че при топло време ламарината достига много високи градуси и това крие своите рискове.

Напишете коментар