5 грешки, които допускаме при ремонт

На всеки му се налага да прави ремонти у дома, а някои грешки си носят своите последствия

Когато наближи време да правим ремонт, ние се въоръжаваме със списъци, търпение и финансови средства. Смятаме, че сме подготвени добре, за да започнем грандиозната промяна у дома. Някои хора вече са минали по този път и могат да дадат ценни съвети. Те отлично знаят какви грешки не бива да бъдат допускани, защото носят своите последствия. Тук не говорим за нищо фатално, но в крайна сметка, те ще се отразят на условията Ви на живот – проблем, който съвсем не е за подценяване.  

Направи си сам

Наистина има дейности, които бихме могли да свършим със собствени усилия, но повярвайте ни, с повечето не си струва да се захващаме. Колкото и да са лоши някои майстори, едва ли сме по-наясно от тях, за да сме доволни от постигнатия резултат. Често първо се „образоваме“ в интернет, а после прилагаме наученото на практика. Съгласете се, че за такъв кратък период, никой не е успял да се сдобие с умения по качествено поставяне на тапети, правене на шпакловка, полагане на боя, отстраняване на стари плочки в банята или кухнята. Добре е да имаме предвид, че за услугата кърти, чисти и извозва, също е удачно да се доверим на професионална фирма, за да не се стига впоследствие и до административни санкции, ако ни хрумне да се отървем от боклука по нелегален начин, например.

Припряност

В началото споменахме търпението, което определено е сред ключовите етапи при ремонтите вкъщи. Всеки процес изисква съответното изчакване, за да се пристъпи към следващия. Ако бързаме, можем само да съжаляваме. Стените трябва да изсъхнат хубаво с мазилката, преди да се минат с боя. Новите плочки също изискват няколко дни, за да влязат в активна употреба, а и самото редене трябва да бъде внимателно изпипано. Ако дадете зор на изпълнителите, те може и да си спестят някои материали. Не рискувайте!  

Ремонт на части

Много семейства прибягват до този вариант, което е нормално, защото предпочитат да не отлагат, а да инвестират постепенно заради оскъдния си бюджет. Може и така да се получат нещата. Но все пак, не забравяйте, че ако тази година обновите само една стая, а другите планирате за следващ момент, то първото помещение съвсем скоро отново ще подлежи на ремонт. Ако сте принудени така да постъпите, поне търсете едни и същи майстори, за да са наясно с концепцията на интериора, а и да не се получават неприятни недоразумения.

Пребиваване в апартамента, докато тече ремонтът

Много хора може да не се съгласят, но знаете, че се налага да чистите ежедневно след работниците, за да поддържате елементарните си битови навици. Дори да си направите кафе едва ли ще можете, ако всичко е покрито с найлони, или е било прибрано някъде предварително. Трудно се съвместява ремонтът с нормалното ни ежедневие. Желателно е да се изнесете, докато не се приключи поне с по-грубата работа.  

Летен ремонт

На тази точка ще възкликнете изненадано, но това е самият факт – ремонт не се прави в активния летен сезон. Вместо да отидете на почивка, вие ще трябва да наглеждате майсторите на обекта си. И те ще са толкова ангажирани с няколко други ремонта, че надали ще обърнат специално внимание на Вас, а и ще ги чакате дълго, докато се явят във Вашия дом.   

Напишете коментар