Викториански

 Основният елемент, който най-често се използва за оформлението на интериора в класическия викториански стил, е естествената дървесина. Тя се използва както при декора, така и при мебелите. Друг характерен белег са корнизите и лампериите по тавана и стените. В обзавеждането почти винаги присъства камина, кръгла маса, библиотека, както и подчертана мека мебел с характерните за стила дървени резбовани крачета.

 

 За предпочитане в са дълбоки благородни цветове като кехлибар, малахит, синьо, кафяво и бордоДамаските и завесите са от плътни материи, често във вертикално двуцветно райе или с флорални мотиви.  Семейни реликви, снимки, старинни книги, часовници, винтидж пособия за писане, пепелници, порцеланови сервизи и подноси са задължителни елементи. Множество картини в рамки, масивни полилеи, аплици, географски карти са подходящи допълнения за този интериорен дизайн.

 

 Викторианският стил, освен класическо, има и „луксозно” направление, което се характеризира с особена пищност, присъща на кралския двор през съответната епоха: масивни мебели от екзотична дървесина, инкрустирани със златни орнаменти, дипли и драперии в текстила, лакирани повърхности, картини в тежки, резбовани рамки и др. Този викториански лукс се среща повече в частни имения, замъци, хотелски вериги от висок клас и по-рядко в градска среда.

Напишете коментар