Защо да изберете нас?
 
Какво печелите и спестявате при работата си с нас?
  • Сключваме договори с конкретни срокове и ангажименти
  • Носим отговорност с  гаранция за качествено изпълнение
  • Без изненади, излишни нерви и ангажименти – ние се грижим за всичко

Как да изберете вашия интериорен дизайнер

Предстои ви ремонт на жилището или планирате да обзавеждaте ново? Ако вече сте взели решението да се обърнете към специалист, трябва с особено внимание да пристъпите към избора. Тази дейност по някакъв начин напомня избор на личен лекар, тъй като при всички случаи, това е човека, с който ще прекарате достатъчно дълго време. Колко точно, зависи от размера на обекта и срока на изпълнение. Също така той ще научи твърде лични, дори интимни  подробности за вас и семейството ви, като например това как спите и се къпете. Стилът на работа на този специалист, разбира се задължително трябва да ви допада, но не по-малко важно е удоволствието от съвместното общуване и работа.

 

Помислете навреме за дизайна

 

Важно е да знаете, че колкото по-рано фирмата или специалиста, проектиращ дизайна се запознае с обекта, толкова по-качествено ще бъде изпълнена работата. Това е творческа дейност, която изисква обмисляне, идеи и вдъхновение. Най-добрият вариант е консултацията да се осъществи още при покупката или проектирането на новото жилище.

Във всички случаи при започването на ремонта вече трябва да разполагате с готов проект. Необходимо е да предвидите срок за намиране на подходящ специалист, като добавите и време за работа му по поставената от вас задача. В зависимост от площта на имота и сложността на искания дизайн  включете между два и три месеца за създaвaнето на дизайн-проекта.

 

Определете бюджета

 

Първият въпрос, който задава човек, решил да потърси услугите на интериорен дизайнер е колко ще струва това? Въпросът е логичен, но и не съвсем верен. Преди обсъждането на въпроса за парите с наетия специалист, трябва да се има предвид, че разликата в цената на една и съща предлагана услуга може да бъде в пъти. Факторите за това са много . Добре помислете за предполагаемия бюджет на целия ремонт. „Бюджета на ремонта“  включва абсолютно всичко – разходите за строители, покупката на материали, и стойността на междинните дейности, мебели, осветление, техниката, текстила, дори аксесоарите, а да не забравяме и хонорара на специалиста.

Каква е връзката на тези разходи с цената на проекта за дизайн? Обикновено разходите за проект-дизайна са едва  3-6 %  от бюджета на целия ремонт. Следователно колкото по-голям е бюджета, толкова по-малък процент от него трябва да се отпуснат за услугите на дизайнера. Така например при апартамент от 60 кв. м за дизайнера трябва да заплатите около 5-6 % от бюджета за ремонта, докато за къща с размери 200 - 500 кв. м - около 3 %. Няма точни правила, според които дизайнерите изчисляват стойността на своите услуги. Някои разполагат с предварително изготвен ценови лист,  други посочват сумата след като се запознаят с техническото задание на клиента.

Изберете стила
 

Необходимо е преди началото на работата с дизайнера добре да обмислите стила, в който желаете да видите вашето жилище. Предпочитате класика, по-съвременен стил, минимализъм или характерния за голяма част от извънградските жилища стил „прованс“? Не е задължително да сте запознати с термините, но ще бъде добре да подготвите и покажете фотографиите, които ви вдъхновяват на избрания интериорен дизайнер. Като професионалист, той със сигурност ще ви разбере.

 

Може да бъде трудно да определите какво точно искате. Затова ви съветваме да отделите време и макар и общо да се запознаете с многообразието от интериорни стилове. Съберете в албум с идеи вашите „находки“.  Това е изключително важна стъпка от процеса на работа с дизайнер. Така специалиста може лесно да разбере вашите изисквания и желания. Работата ще тече гладко, а вие ще останете удовлетворени.

Независимо че може да говорят противното,  дизайнерите обикновено се специализират тясно, в определено направление.

 Има дизайнерски бюра, които са готови да се заемат с всяка задача но това не означава, че са достатъчно добри във всяка дейност.

Не забравяйте: качествени, интересни и хармонични интериор-решения се получават, когато авторите работят с желание над това, в което са фокусирани. Когато имат надграден опит, който да споделят с Вас.

Потърсете студио или дизайнер, които са специализирани в проектирането на домове, апартаменти и къщи. Работата по интериора на офис или заведение, няма общо с проектирането на функционален дом за младо семейство например. Знанията и уменията, необходими за различните видове помещения са различни и изискват практика в конкретното направление .

 

Разпитайте приятели и познати

 

Според статистиката, най-сериозния аргумент в полза на един или друг специалист – това са препоръките от познати. Разпитайте своите приятели и познати. Има ли сред тях такива, които  са потърсили услугите на интериорен дизайнер, доволни ли са от резултата? Обърнете внимание само на тези, които са имали лични контакти с такива специалисти.

Отново, относно стилистиката: ако дизайнера, работил с вашите познати е сътворил възхитително творение в стил „минимализъм“, а вие се интересувате от „класика“, най-добре би било да потърсите друг професионалист. Това важи и в случаите, в които този, който ви го препоръчва е много доволен от сътрудничеството.

 

Потърсете в интернет

 

Макар тази стъпка да изглежда лесна, възможно е при първия опит с търсещата машина да се объркате сред множеството получени резултати. Много вероятно е първите получени резултати да не ви удовлетворяват и дори разочароват. Опитайте се да формулирате въпроса по-подробно, като конкретизирате търсенето:

  • Според типа недвижимост – например „интериорен дизайнер за ново строителство“ или интериорен дизайнер на офиси“.
  • По географски принцип – „например интериорен дизайнер в София“
  • Според стила – интериорен дизайнер стил „Прованс“

СъветЗадължително съхранявайте снимките, които ви харесат в отделна папка. Ще покажете тези фотографии на своя дизайнер в процеса на работата.

 

Изберете проектите, които ви харесват и открийте координатите на авторите.

Сравнете услугите на дизайнерите, които са ви заинтересували и се свържете с тези от тях, чиито работи са ви впечатлили. Поискайте портфолио – цени, условия на работа, кратка информация (дизайнери без портфолио не заслужават внимание). Задачата ви за момента е да прецените портфолиото, акуратността, скоростта и умението за работа с клиенти.

Обяснете точно какво желаете да бъде проектирано – малък апартамент с  минималистична визия или къща в стил прованс.  Уточнете площта на обекта и срока на реализацията. По отговора на дизайнера ще може да съдите за неговата отговорност и навици. Преценете дали ще се чувствате добре при съвместната работа. 

За съжаление няма точни критерии, според които да сте сигурни, че сте избрали най-добрия дизайнер . За някои предимство може да бъде цената, за друг решаващ може да се окаже опита. Важно е обаче, дали човека срещу Вас ви допада като такъв. Все пак той ще Ви помогне да изградите най-личното Ви място – Вашия дом.

На този етап все още ви бъде трудно да определите с кого ще се чувствате комфортно в процеса на работа, така че преминете към ...

 

Лична среща

 

Ще са ви необходими срещи с няколко дизайнери. Изберете най-перспективните сред кандидатите и уговорете среща. Мястото може да бъде обекта за работа, офис или дори кафе. Предмет на разговор трябва да бъде не толкова самата работа, тъй като вече сте отсяли точно тези автори, чиито проекти Ви допадат. Важно е да разберете чувствате ли се чувствате добре при общуването с този човек. Виждате ли партньор в негово лице, единомишленик?

Не забравяйте също така да уточните точната сума, която той очаква да получи – общата сума на възнаграждението, а и поетапното заплащане.

При следващата среща вече е задължително дизайнера да представи своето портфолио, чертежи, описание на междинните етапи.

Надяваме се, че тези препоръки ще ви помогнат да изберете най-добрия интериорен специалист, който ще претвори мечтите и потребностите ви, осигурявайки повече красота, функционалност и комфорт в живота и работата ви.

 

Милена Добрева - Ona Design

Напишете коментар

позвънете