Защо да изберете нас?
 
Какво печелите и спестявате при работата си с нас?
  • Сключваме договори с конкретни срокове и ангажименти
  • Носим отговорност с  гаранция за качествено изпълнение
  • Без изненади, излишни нерви и ангажименти – ние се грижим за всичко

Какво трябва да знаете за контактите в банята?

Банята в съвременния дом е не само място за извършване на ежедневните хигиенни нужди, но и помещение, в което се включват различни по вид ел. уреди, което налага наличие на електричество. Това води до необходимост от изграждане на ел. инсталация и поставяне на електрически контакти. Какви трябва да бъдат те и какви са правилата за безопасност при монтаж в мокри помещения, според Elx.bg?

 

Защо е наложително използването на контакти в банята?

 

Подобни прибори за бързо съединяване и отсъединяване на ел. уредите от електрическата инсталация добавят допълнително удобство за употреба на пералня, сушилня, сешоар, самобръсначка и т.н. Те позволяват разширяване на функционалността на санитарното помещение и го правят по-комфортно за употреба. За целта съществуват специални, устойчиви на вода, електроматериали, гарантиращи висока степен на безопасност.

 

Къде трябва да се поставят?

 

Тъй като банята е място с висока степен на влажност, електрическите контакти трябва да се поставят на безопасно разстояние от източниците на вода. Минималното изискване за разположение е 60 см., а височината трябва да е удобна за употреба, но не твърде ниска, така че при наводнение ел. розетката да е максимално отдалечена.

 

Препоръчително е контактите в банята да се намират на максимално отдалечено разстояние от водоизточниците. В случай че санитарното помещение е твърде малко и при къпане се мокри цялото, препоръчителна е липсата на каквато и да е ел. инсталация и използването на електроуреди. В подобен случай, експертите препоръчват извеждането на ел. приборите извън помещението.

 

Какви са правилата за защита от токов удар?

 

  • Окабеляването на инсталацията в банята да е максимално отдалечено от водоизточниците и преминаващите в близост тръби;

  • Проводниците да са поставени в гофрирани предпазни маркучи и по възможност вкопани в стената;

  • Използваните контакти да са с ниво на водозащита поне IP44, което предполага наличие на допълнителни уплътнения и капаци, непозволяващи проникване на вода и прах във вътрешността;

  • Оптималното сечение на кабелите за контактите в банята да е не по-малко от 2,5 мм. За силови електроуреди се препоръчва употребата на проводници с по-голямо сечение, позволяващо издържане на натоварването. В подобен случай е наложително добавянето и на отделен автоматичен предпазител.

     

Какви видове могат да се използват?
 

Днес съществува разнообразие от двойни или единични решения за вграждане, позволяващи бързото им прикачване към ел. инсталацията. Те са с допълнителна защита от проникване на влага, вода и прах, което ги прави по-безопасни от случаен удар на ток и устойчиви в среда с висока степен на влажност.

 
 
 
 

Напишете коментар

позвънете