Защо да изберете нас?
 
Какво печелите и спестявате при работата си с нас?
  • Сключваме договори с конкретни срокове и ангажименти
  • Носим отговорност с  гаранция за качествено изпълнение
  • Без изненади, излишни нерви и ангажименти – ние се грижим за всичко

Ремонт на комин и съвети за поддръжка

Преди да стигнем до ремонта на комина трябва да споделим редица други важни неща, които биха го отложили или дори предотвратили. Защото стигне ли се до ремонт на комин заради пожар в същия, значи нещата изобщо не са били наред преди това.

 https://remontira.bg/index.php?route=page/send_request

Когато се наслаждавате на комфорта пред камината през студените зимни дни, едва ли мислите за комина. Спокойно, напълно сте прави. През зимата не е време да мислите за състоянието на комина. През останалото време на годината обаче е добре да си подредите нещата, така че преди да навлезете в сезона, в който коминът пуши постоянно, да сте предотвратили възможността той да се запали.

 

Принципно каквото и да е причината за нарушаване целостта на комина, ремонтът трябва да се извърши от професионалисти, майстори, строителни фирми, хора с капацитет да открият  всички щети по комина и цялостта на жилището, и способни да направят ремонт.  Дори повредата да е по-малка, самата структура и местоположение на комина изискват намесата на професионалист.

 

 

Какво поврежда комина?

 

Казано накратко, пожар в комина или веществата, които се изхвърлят през него следствие на горенето. Те са нагорещени, а температурата на комина е относително по-ниска, което води до кондензация. Това създава среда за полепване на остатъчните вещества по комина, а тази лепкава маса се нарича креозот. Той е силно запалим и не трябва да се допуска да се натрупа голямо количество от него в комина. Именно затова е важно всяка година да се превръщате в коминочистач или да наемете такъв, за да може да си осигурите безпроблемно ползване на печката или камината през зимата.

 

Как да предотвратите пожар, щети, а оттам и ремонт на комин?

 

Както отбелязахме, годишно почистване на комина в сезона и почистване на печката, която ползвате цяла зима.

Палете по-малки огньове вътре в печката! Така ще намалите производството на креозот в комина. По-малкият огън се контролира по-лесно, произвежда по-малко дим и следователно по-малко лепливи вещества,

 

Използвайте сухо сезонно дърво! Когато дървото е сухо и не е било съхранявано повече от 6 месеца преди горенето, тогава ще ограничите въздействието на повече пушек откъм вътрешната страна на комина и ще намалите образуването на креозот.

 

Не използвайте запалими течности, за да запалите огъня в камината или печката! Химикалите в тях ще забързах горимите процеси в комина и вече образуваният креозот може да се запали. Освен такива течности не палете много хартия, боклуци, коледно дърво, растения.

 

При положение, че вече сте правили ремонт на комина заради пожар в него, за да не се повтаря това, коментирайте с майсторите какви инсталационни намеси могат да се направят за по-ефективната работа на комина, за осигуряване на по-добра вентилация и да се намали риска от пожар.  

Напишете коментар

позвънете