Shabby Chic

 Шаби шик, преведено от анлигийски означава изтъркан, износен шик. Той е течение в интериорния дизайн, създаден от дизайнерката Рейчъл Ашуел, която обзавежда дома си със стари реставрирани мебели и декорация. Стилът съчетава в себе си уют и романтика в ретро стил и днес той е широко популярен.

 

 Докато при винтидж стила се използват антики, в шаби шик състаряването се прави изкуствено, за да се постигне античен вид.

 

 Характерни за стила са меките пастелни тонове. Преобладават бяло, светло розово, светло синьо, пясъчно, екрю, блед тюркоаз и светло сиво. Всички те създават усещане за спокойствие и светлина.

 

 Мебелите и аксесоарите са боядисани многократно и имат няколко пласта боя, която протрита по ръбовете, напукана и обелена на места. Това се прави с цел да провокират атмосфера на стари и овехтели вещи, които да предадат на дома топлина и уют.

 

 Предпочитани материали са дърво, камък и ковано желязо.

 

 Текстила е само естествен - памук, лен и дантела в същите меки тонове. Често дори се оцветява с чай, за да придобие стар вид.

 

 Шаби шик е изключително мек, релаксиращ, феминистичен и романтичен стил, който няма как да не накара да се чувстваш комфортно.

 

Източник: bania24.com

Напишете коментар