Заяви оглед
Защо да изберете нас?
 
Какво печелите и спестявате при работата си с нас?
  • Сключваме договори с конкретни срокове и ангажименти
  • Носим отговорност с  гаранция за качествено изпълнение
  • Без изненади, излишни нерви и ангажименти – ние се грижим за всичко

 

Как се използва въздушен компресор в промишлеността

По принцип компресори за въздух се използва за много различни неща. Всъщност това е важна част от индустрията, особено в производствената. Това е машина, която се използва за изпомпване на въздух, което помага да се улесни дадена работа. Всъщност той е толкова полезен, че дори има някои въздушни компресори, които са проектирани специално за промишлена употреба. Въздушните компресори могат да бъдат категоризирани в няколко категории, като: центробежни, двустепенни и въртящи се винтове. Независимо от типа въздушен компресор, от който се нуждаете, има няколко фактора, които трябва да знаете, преди да закупите такъв.

 

С въртящ се винт

 

В зависимост от модела, ротационните винтови въздушни компресори, се използват в голямо разнообразие от индустрии. Те осигуряват надежден източник на сгъстен въздух, който се използва за захранване на инструменти и машини.

 

Тези компресори се предлагат както в маслени, така и в безмаслени версии. Версиите без масло обикновено са по-мощни от версиите с маслено впръскване. Безмаслените компресори често се използват в приложения за обработка на храни и опаковане на храни. Компресорите с впръскване на масло, също се използват в газови хладилни приложения.

 

В зависимост от приложението, ротационните винтови въздушни компресори могат да бъдат намерени в различни размери. Те често се използват в големи производствени предприятия и промишлени единици. Разбира се, са достъпни и за по-малки приложения.

 

Центробежен

 

За разлика от обемните компресори, центробежните въздушни компресори имат по-висока ефективност и по-ниски изисквания за поддръжка. Те се използват в голямо разнообразие от индустрии, включително химическата и петролната промишленост. Известни със своята гладка и надеждна работа.

 

Тези модели, се считат за най-ефективната форма за компресиране на въздух. Това е така, защото обикновено добавят кинетична енергия към газа. Тази кинетична енергия се прехвърля към газовите молекули, като по този начин се повишава тяхното статично налягане и потенциална енергия.

 

Повечето съвременни центробежни компресори имат основен двигател с фиксирана скорост. Освен това, притежават микропроцесори за наблюдение на характеристиките на налягане/капацитет/температура. Тези жизненоважни данни могат да се използват за поддръжка на компресора и за наблюдение на неговата здравина.

 

Бутален

 

Известни със своята проста функционалност, буталните въздушни компресори са чудесен избор за малки и средни предприятия. Те са достъпни, лесни за поддръжка и генерират по-малко шум от другите компресори. Още повече - редлагат голям набор от опции.

 

Буталните въздушни компресори се предлагат в смазани и безмаслени конструкции, както и в различни размери и дизайни. Включително се откриват модели с единично и двойно действие.

 

Основната функция на буталния въздушен компресор е да повишава налягането на газа. Той използва принципа на изместване, за да постигне това. Буталото е въртящ се компонент, който помага да се увеличи налягането на газа. Коляновият вал на компресора се задвижва от електрически или газов двигател.

 

Двустепенен

 

За разлика от едностепенните въздушни компресори, двустепенните компресори имат два цилиндъра за компресиране на въздуха. В допълнение към това и две бутала. Първото бутало компресира въздуха до налягане от седем бара, а второто бутало допълнително го притиска до налягане от дванадесет до четиринадесет бара.

 

Двустепенният компресор е по-енергийно ефективен от едностепенния си аналог. Освен това има по-голяма продължителност на живота и е по-икономичен за работа. Може да се захранва с електричество или газ.

 

Постоянно управление на скоростта

 

Използвайки постоянен контрол на скоростта на въздушните компресори в индустрията, компресорите могат да работят непрекъснато и да отговарят на търсенето. Тази стратегия минимизира стартирането на двигателя по време на периоди на пиково търсене и може да помогне за поддържане на живота на двигателя.

 

При ротационен винтов компресор, скоростта на въртене се контролира от входящите клапани. Някои компресори имат специални клапани за контрол на капацитета, като тарелкови или въртящи се клапани, които се задействат от превключвател за налягане, за да регулират потока на сгъстен въздух.

 

Задвижванията с променлива скорост са друга възможност за контрол на капацитета на въздушния компресор. Този метод на управление променя скоростта на двигателя, за да отговаря на търсенето, което позволява допълнителни спестявания.

Оглед за ремонт

Обадете се: 0878 908 801