Защо да изберете нас?
 
Какво печелите и спестявате при работата си с нас?
  • Сключваме договори с конкретни срокове и ангажименти
  • Носим отговорност с  гаранция за качествено изпълнение
  • Без изненади, излишни нерви и ангажименти – ние се грижим за всичко

 

Откриване на скрити течове с термокамера

Много хора не са добре информирани за какво точно се използват инфрачервените камери. За да се избегнат проблемите, породени от това объркване, е необходимо да се разбере принципа как работят технологиите, използвани в термокамерите. На първо място, трябва да се изясни, че термокамерите изобщо не могат да откриват влагата. Въз основа на интензивността на топлинното излъчване на обекта, термокамерите определят температурата и я показват визуално!

 

Какво „показва“ термокамерата?

Термокамерата може да разбере дали нещо е мокро, не повече от живачен термометър, когато е потопен в чаша вода. Той не „вижда“ дали обектът е мокър, но лесно може да измери температурните промени, а водата е изключително чувствителна към тези промени. Инфрачервените камери не „виждат“ вода, а по-скоро визуализират ефекта на водата върху повърхностните температури в резултат на процеса на изпаряване. В този случай става ясно, че температурният контраст е много важен, за да може вашата термокакамера да покаже източника на потенциалния теч на екрана. По правило този контраст е ясно видим при изследване на отоплителни тръби, но в случай на изтичане на студена вода или отпадъчни води, контрастът силно зависи от тежестта на теча, както и от дълбочината му от повърхността. Освен това, апартамент с течаща вода може да достигне температурно равновесие дори след като водата е била отстранена. Когато това се случи, ако мокрият гипсокартон или циментовата замазка под керамичната плочка е със същата температура като околния въздух, топловизорът няма да може да „види” температурната разлика между материалите. Това важи особено за евтини термокамери с ниска температурна чувствителност и ниска матрична разделителна способност.  Тази ситуация може да бъде отстранена чрез включване на климатика или дори отваряне на вратата, за да се създаде течение. Такива действия незабавно влияят на температурата на влажните зони поради ефекта на изпаряване.

 

Намиране на скрити течове с термокамера

 

Намирането на теч в стена (или откриване на скрити течове на вода в лъчиста отоплителна система) изисква термокамера с висока разделителна способност и термична чувствителност, както и възможност за регулиране на нивото и обхвата.

 

Много хора се опитват да използват евтина термокамера от начално ниво за откриване на влага, но такива опити са обречени на неуспех в около 60% от случаите, тъй като недостатъчната температурна чувствителност и липсата на възможност за регулиране на нивото и обхвата не позволяват визуално наблюдение на мокрите зони на екрана на такива устройства.

 

Ако се използва разумно, термовизионната камера може да бъде един от най-добрите инструменти за откриване на течове. Но не забравяйте, че това е само инструмент и винаги трябва да се използва заедно с други инструменти, като измерватели на влага и детектори на течове, за да се гарантира, че аномалията, открита от термовизионната камера, всъщност е теч. Компетентен специалист по течове ще използва тестер за влага, за да разбере истинския модел на проникване на влага и да потвърди или отрече резултатите от течовете, получени с термовизора.

Напишете коментар

позвънете