Заяви оглед
Защо да изберете нас?
 
Какво печелите и спестявате при работата си с нас?
  • Сключваме договори с конкретни срокове и ангажименти
  • Носим отговорност с  гаранция за качествено изпълнение
  • Без изненади, излишни нерви и ангажименти – ние се грижим за всичко

 

Възможно ли е да избегнем пукнатините на гипсокартона?

Няма нищо по-досадно от появила се пукнатина, която минава по цялото продължение на стената или окачения таван. Възможно ли е обаче да се избегне това?

 

Специалистите в продажбата на качествен гипсокартон от Stroymart.bg занаят отговора и с тяхна помощ ще разберем какви са основните причина за появата на цепнатините, как да ги избегнем при монтажа на елементите за сухо строителство и какво да правим при тяхната поява.

 

От какво се получават

 

Една от основните причини за поява на пукнатини по гипсокартона е неправилното поставяне на елементите. При монтаж е важно UD профилите да са поставени на едно ниво по цялото продължение на стената. Същото се отнася и за CD профилите. Когато те не са нивелирани или ако не е добре закрепена за стената с помощта на директни окачвачи е сигурно, че фугите между гипсокартонените плоскости ще се напукат. Затова е важно използването на лазерен нивелир или такъв с магнит, когато се поставят рамкиращите и монтажните лайсни за изправяне на стената или окачения таван.

 

Друга причина може да е неправилно подбран модел плоскости. Ако тавана в кухнята или друго помещение с повече влага е направен от обикновен гипсокартон (с бяло покритие), той може да се надуе и да поддаде, което да причини появата на пукнатини. За такъв тип стаи се използват влагоустойчив гипсокартон (със зелено покритие), в който има поставени силиконови нишки. Те предпазват листите от влагата и елиминира шансовете за поява на цепнатини поради тази причина.

 

Земетресенията също са фактор от който може да се появи напукване между гипсокартонените плоскости. Разклащането на сградата при този природен феномен създава риск фиксираните листи да се разместят, което да доведе до цепнатини на фугите в стената или на тавана. Шансовете от земетресението да се появяват цепнатини могат да са по-малки, ако се остави отстояние между окачения таван и стената от поне 5мм, за да могат листите да се движат свободно.

 

При поставянето на тежки декоративни елементи или мебели върху стена облепена с гипсокартон е сигурна появата на пукнатини. Този строителен материал е лек, крехък и не е направен да издържа голямо натоварване.

 

Как могат да бъдат избегнати

 

Факторите за появата на нежеланите цепнатини по материалите за сухо строителство могат да бъдат избегнати още при поставянето им, независимо дали е изправяне на стена или окачен таван.

 

Важно е гипсокартона да е достатъчно дебел и да е подходящ за стаята в която ще бъде поставен. Както споменахме по-горе, за мокри помещения трябва да се използва влагоустойчив гипсокартон, който да устои на по-високите нива на влага в стаята.

 

Качеството на крепежните и рамкиращите лайсни също е от значение, за да се избегнат пукнатините. По-плътните модели CD и UD профили са с малко по-висока цена, но са по-здрави и издръжливи на натоварване. Те трябва да бъдат добре закрепени и нивелирани. В противен случай тавана или стената ще са криви, а това създава предпоставки от поява на цепнатини.

 

Шпакловането е процес, който предотвратява появата на нежеланите пукнатини по фугите на гипсокартона. Благодарение на него се запълват процепите, останали при поставянето, а при добро фугиране ще се предотврати бъдещото възникване на пукнатини.

 

Как да ги поправим

 

При поява на цепнатини по гипсокартона има лесен начин по който да се отстранят, а стената или окачения таван да изглеждат като нови.

 

Първо, трябва да се почистят пукнатините от прах. Това е важно, за да се нанесе фугопълнителя, без да се образуват малки буци по плоскостите. Почистването може да стане с помощта на четка или прахосмукачка, като е важно да се премахнат всички песъчинки.

 

Второ, да се нанесе фугопълнител. За да се премахнат нежеланите цепнатини по гипсокартона, трябва да се запълнят с предварително подготвената суха смес, която след поставяне трябва да изсъхне.

 

Трето, шпакловане на цепнатините. След като фугата е запълнена и сместа се е втвърдила, мястото трябва да се шпаклова. Важно е при този процес запълнената цепнатина да се изравни с повърхността на гипсокартонените плоскости. След това тя трябва да се изшлайфа с шкурка, за да придобие гладък и завършен вид.

 

След приключване на процеса по запълване на пукнатините, може да се нанесе грунд и да се боядиса, с което да се приключи процеса по ремонт.

 

Цепнатините по гипсокартона често се появяват от погрешен подбор на строителни материали, с цел спестяване от цената, грешно извършен монтаж или от земетресение, от което няма как да се предпазим. С покупката на правилните елементи за сухо строителство и качествено извършено окачване, можем да се намали риска от появата на пукнатините. При поява, те могат лесно да бъдат отстранени с помощта на фугопълнител.


 

Оглед за ремонт

Обадете се: 0878 908 801