Провансалски

 Стил Прованс привлича със своята простота, ненатрапчива красотата и старинно очарование. Той обединява в себе си няколко особености от различни стилове и е изключително уютен.

 
 Характерни за него са натуралните материали, пастелната цветова гама, евтини, но изключително практични оформления и детайли.

 

 За класическия провансалски интериор е характерен масивния каменен под. Днес той често е заменян с големи теракотени плочи в сходен цвят.

 

 Мебелировката е сведена до минимум, но е изключително функционална. Характерни са правоъгълни шкафове, бюфети, ракли, витрини, дървени маси и столове, широки удобни пейки. Често всички мебели са боядисани в зелено, синьо или в цвят на теракота, а състарените елементи по тях ги правят да изглеждат стари и износени.

 

 Стари лампи, боядисани в светли и меки тонове, малки картини с различни рамки по стените, накити, текстил и тъкани близки по цвят, предмети от ковано желязо, открити тухлени стени, дървени ламперии, стъклени вази, цветя, рисувана керамика, бяло дърво, открити греди по тавана, черги на пода – всичко това носи романтика и уютна атмосфера.

Стилът най-често се прилага в кухни, трапезарии и спални.
 

Източник:   http://pirin24.bg/

Напишете коментар