Средиземноморски

 Името говори само по себе си – стилът идва от бита на хората, живеещи в региона на Средиземно море и по-точно от страните Испания, Италия и Гърция. 

 

 Тук цветовете са изключително важни, защото именно те носят духа на морето. Палитрата варира от бяло и лазурно синьо до тъмен шоколад с марсала, коралови и златисти нотки.

 

 Мебелите са семпли, прости и функционални. В Средиземноморския стил фриволността е абсолютно позволена – в една стая може да се видят диван, два единични стола, съвсем различно кресло, керамична маса и разновидни декоративни възглавнички. 

 

 Стените са своеобразен акцент на интериора – ниши под формата на арки, декоративна мазилка с разнообразни текстури, каменни пана или ламперия. Характерна за стила също така е мозайката, която може да както на пода, така и по стените. Мозайката най-често се среща в синьо-зелени лазурни цветове или в топли жълто-оранжеви нюанси.

 

  Подовете са керамични или с непретенциозни мраморни плочи.

 

 Тъканите са естествени – памук и лен в топли, неутрални тонове, в цветни акценти,  внесени от детайлите.

 

 Каменните и керамичните творби са задължителни, бродирани възглавници, статуетки, антични съдове, цветни вази – всички те запълват отделни пространства.


 Растителността е важен елемент от интериора. Тя присъства под всякаква форма и вид – от саксии с подправки на перваза в кухнята до малки маслинови дръвчета в преддверието.

 

Напишете коментар